Pierderea fiscala - monografie si explicatii

Cadrul legislativ. Modelul de Format. Elemente continute. Aspecte practice. Model de calcul si prezentare. Cum ne verificam. Intrebari si raspunsuri.

Moderators: crstmol, ragazza_esuberante

Post Reply
dmldone
Site Admin
Posts: 4027
Joined: Thu Nov 23, 2006 11:38 am
Location: Tg-Jiu
Contact:

Pierderea fiscala - monografie si explicatii

Post by dmldone » Thu Dec 18, 2008 9:06 am

Trebuie efectuata inainte de toate o delimitare intre abordarea contabila a pierderii si cea fiscala.

Pierderea contabila este reprezintata de soldul debitor al contului de profit si pierdere la sfarsitul perioadei de calcul.

Pierderea fiscala este o ajustare a pierderii contabile, efectuata extracontabil, ajustare care tine cont de cheltuielile deductibile si nedeductibile, de sumele neimpozabile, de deducerile fiscale.

Pierderea contabila asa cum rezulta din situatiile financiare se poate recupera numai din profiturile contabile realizate in anii urmatori, fara limita de timp.

La sfarsitul exercitiului, dupa aprobarea situatiilor financiare de catre adunarea generala a actionarilor , soldul debitor al contului 121 se preia in exercitiul urmator prin intermediul rezultatului reportat.

Nota contabila in acest caz este :

117 ” Rezultatul reportat ” = 121 ” Profit si pierdere ”
Acoperirea pierderii reportate:

• din profitul exercitiului:

129 ” Repartizarea profitului ” = 117 ” Rezultat reportat”

• din rezerve :

106 ” Alte rezerve ” = 117 ” Rezultat reportat ”

• din capitalul social (cu respectarea preverilor legii 31/1990 republicata)

101 ” Capital social ” = 117 ” Rezultat reportat ”

Pierderea fiscala se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi.
Recuperarea pierderilor se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

Potrivit noilor reglementari legislative, recuperarea pierderii fiscale realizate incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit se face din profiturile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.
(OUG 91/2008 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal)

Daca recuperarea pierderii contabile se face din rezervele legale, constituite din profit inainte de impozitare, reconstituirea ulterioara a rezervei legale nu mai constituie o suma deductibila la calculul impozitului pe profit.


sursa - http://www.contzilla.ro/2008/11/pierderea-fiscala/
Stiri contabile la zi, legislatie, modele acte - http://www.cabinetexpert.ro/http://www.contabilgorj.ro/ - http://www.gorjcontabilitate.ro/
http://www.contabilii.ro/
http://www.bagatare.ro/

delia
Coffe-member
Posts: 75
Joined: Wed Mar 11, 2009 8:57 pm

Re: Pierderea fiscala - monografie si explicatii

Post by delia » Sat Mar 28, 2009 10:56 pm

Pierderea fiscala la fel ca si profitul impozabil se determina nu extracontabil ci prin calcularea lor in Registrul de evidenta fiscala (OMFP 870/2005), in care trebuie fie conform cu declaratia 101.
Incepand cu aplicarea OMFP 2374/2007 prin contul de repartizare a profitului (129) nu se mai inregistreaza decat repartizarile la rezerva legala din rezultatul exercitiului, nu si acoperirea pierderii. In consecinta cred ca inregistrarea 129 = 117 pentru acoperirea pierderii nu se mai face.

Post Reply

Return to “Contul de profit si pierdere”