plati in numele clientului

Aspecte intalnite in practica. Intrebari si raspunsuri.

Moderators: crstmol, ragazza_esuberante

Post Reply
stefanidis
Coffe-drinker
Posts: 11
Joined: Sat May 29, 2010 7:54 pm

plati in numele clientului

Post by stefanidis » Thu Jul 15, 2010 12:08 pm

Buna!

Am nevoie de sfatul dvs.

Firma mea este o scoala de soferi. Pentru instruirea elevilor se foloseste si de instructori auto colaboratori. Deci scoala are incheiat cu instructorul auto contract de prestari servicii si cu elevul un contract de scolarizare. Pt facturare, contabilizare si taxare am 2 solutii:
1. Cu instructorul am incheiat contract de prestari servicii si cu elevul contract de scolarizare, fara sa fac legatura dintre cei 2. Adica in contractul de scolarizare al elevului nu este prevazut numele instructorului.
Instructorul factureaza scolii fara tva (este PFA) iar soala refactureaza mai departe elevului. Conform codului fiscal este o structura de comisionar si scoala este obligata sa colecteze TVA. Din aceasta combinatie scoala trebuie sa plateasca un TVA pt un serviciu pe care nu l-a prestat. Factura instructorului este 700 iar refacturarea este ori 700 (inlcusiv TVA) ori 700 + tva (trebuie sa ma interesez).

2.In contractul cu instructorul specific ca el trebuie sa factureze direct elevului, iar plata o va face scoala in numele elevului. In contractul de scolarizare cu elevul fac referire la numele instructorului cu care va face instruirea practica si ca plata serviciului o va face scolii prin decontare in 3 rate. Faptic - instructorul face elevului factura si chitanta pe numele elevului, o plateste scoala in numele elevului, apoi elevul plateste prin decontare. Facturile de decontare sunt optionale si nu prezinta tva.

De retinut ca aceste operatiuni nu sunt ocazionale.
Adica se intampla des ca un elev sa fie instruit de un instructor colaborator (nu angajat al scolii). Deci daca aleg prima varianta scoala va avea tot timpul TVA de plata.
instructorul nu are voie sa faca contract de prestari servicii direct cu elevul, ci cu scoala. Dar nu se specifica ca nu are voie sa ii factureze. Deci ce nu este interzis este permis astfel ca scoala va specifica in contracte cu instructorul facturarea direct elevului. cazul 2

Bineinteles ca pt scoala varianta 2 este cea "buna". Dar asa este oare. Directorul spune ca daca prima varianta este corecta el ajunge la sapa de lemn si inchide scoala.
Oare celelalte scoli cum o proceda? Ca doar si ei au instructori colaboratori.

Este corecta varianta 2? Poate un prestator, care a incheiat cu mine un contract, sa factureze c-val serviciului altcuiva, in conditiile in care eu specific in contract ca factureaza direct elevului scolii?

delia
Coffe-member
Posts: 75
Joined: Wed Mar 11, 2009 8:57 pm

Re: plati in numele clientului

Post by delia » Sat Jul 17, 2010 9:57 pm

Trebuie sa facturezi cu TVA elevului , pentru ca el are contract cu scoala nu cu instructorul iar acesta presteaza servicii pentru scoala nu pentru elev, in plus un instructor nu instruieste numai un elev.
Imi pare rau dar solutia corecta este sa factureze scoala pentru elev cu TVA.

Post Reply

Return to “TVA la incasare 2014 - forum intelegere sistem”